IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво липсва на онлайн видеорекламата у нас, за да бъде „истинска“?

За да бъде определен наистина като онлайн видеореклама, рекламният спот трябва да е с уникална за интернет средата концепция

08:15 | 23.01.09 г.
Какво липсва на онлайн видеорекламата у нас, за да бъде „истинска“?

Докато онлайн видеорекламата в САЩ бележи най-висок темп на растеж от всички други рекламни формати за 2008 г., у нас тя е още в зародиш.

Резултати от проучване на Investor.bg сред маркетинг специалистите в България показа, че у нас като онлайн видеореклама се използват адаптирани телевизионни клипове. Този модел обаче не постига желаната ефективност, тъй като предизвиква неодобрение и раздразнение сред потребителите, които до болка са свикнали с излъчваните по телевизията реклами, смятат повечето от запитаните.

За да бъде определена наистина като онлайн видеореклама, съответната реклама трябва да е с уникална за интернет средата концепция, казва Иван Иванов, специалист от медийната агенция Publicis MARC Group.

В България обаче никой все още не създава специален криейтив за видеорекламата в интернет, пояснява Мартин Попов от агенция Interactive Share.

„Видеобанери отдавна се ползват у нас, но другите проявления на видеорекламата – спонсориране на видеосъдържание (подкаст), или излъчване на реклама преди или след онлайн видеоклип още не сме видели на родна почва или е имало единични експерименти”, споделя Горица Белогушева, управител на маркетинговата компания „Ком Он“ ЕООД.

По преценка на Попов онлайн видеорекламата в България, която е под формата на адаптирана тв реклама, е около 1% от рекламата в интернет. По думите на Иванов рекламодателите, които използват този тип реклама, са основно банки и мобилни оператори.

Налице са няколко причини, които възпрепятстват възхода на този вид реклама. На първо място изискваният бюджет за нейното създаване е значителен, а рекламодателите все още не осъзнават ползите от нея. Освен това липсва специална платформа за обслужване и отчитане на кампании с онлайн видеоформати.

Според Петя Николова на DeConi обаче тя се приема от рекламодателите, но е твърде „тежка“ за потребителите, тъй като изисква прекалено висока ангажираност на вниманието.

Една от особеностите на тази реклама е измерваемостта. Докато при банера е достатъчно да се преброят кликовете, при онлайн видеорекламата е важно, освен кликовете, да се проследи и действието, подбудено от рекламата (click and play). Предпоставки, които ще благоприятстват развитието на онлайн видеорекламата, са развитието на технологиите и подобряване на интернет връзките.

„Техническите пречки вече са минало, сега масово гледаме онлайн в реално време, дори пълнометражни филми. Така че основните предизвикателства остават по-скоро на ниво концепция, криейтив“, коментира Белогушева.

Основното предимство на онлайн видеорекламата пред другите рекламни формати е съчетаването на мултимедийната сила на стандартния видеоклип с интерактивността на интернет средата, пояснява тя. Според Попов този вид реклама развива креативността - хората сами могат да качват клипчета, рекламирайки заснети продукти, и така сами да генерират съдържание.

Както при онлайн видеорекламата, така и при телевизионната реклама има излъчване и гледане на рекламен спот. При онлайн рекламата обаче потребителят може да предприеме непосредствено действие, да отиде на сайта на рекламирания продукт или да извърши онлайн покупка. Тя улеснява потребителя да вземе решение за покупка, обяснява Иванов.

Специалистите са позитивно настроени по отношение на присъствието и успеха на онлайн видеото в българските сайтове в следващите няколко години, като за пример се дава високата посещаемост и в момента на сайтовете с предимно видеосъдържание. Според Иванов над 40% от интернет потребителите у нас гледат видео онлайн.

По думите на Белогушева българските сайтове за онлайн видео следват световните и стават все по-силни въпреки предизвикателствата, които срещат, свързани със защитата на авторските права на съдържанието, което представят. Освен това все повече стават и корпоративните сайтове или пък такива, представящи конкретни продукти или услуги, които включват и видеото като важна част от своето съдържание.

„Всъщност най-много ще се зарадвам, ако по-често виждаме в YouTube например хубави, забавни и образователни клипчета, създадени от българи и на български език специално за уеб. Това е един много силен и интересен инструмент, който е важна част от арсенала на Web 2.0 маркетинга“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още